maariiasvensson

Alla inlägg under januari 2012

Av maria - 13 januari 2012 22:06




 

Idag går jag in i vecka 32 , dvs 31 fulla veckor ! Och här kommer lite rolig fakta ;

  • Första dagen i din senaste mens var 10 juni 2011
  • Ditt förlossningsdatum är beräknat till den 16:de mars
  • Du är gravid i vecka 31+0
  • Du har klarat av 77% av graviditeten
  • Du har 62 dagar kvar till beräknad förlossning
  • Befruktningen ägde rum runt den 24 juni 2011
  • Hjärtat börjar slå runt den 19:de juli 2011
  • Embryot börtjar röra sig: 8 aug 2011
  • Embryostadiet övergår till fosterstadie: 18 aug 2011
  • Risken för missfall avtar den 1 sep 2011
  • Könsorganen börjaer bli tydliga: 15 sep 2011
  • Fostret kan svälja och kissa: 29 sep 2011
  • Nu kan du kanske känna fostrets rörelser: 16 okt 2011
  • Fostret kan nu höra : 19 nov 2011
  • 9 av 10 barn överlever om dom föds nu: 18 dec 2011
  • Många bebisar lägger sig nu med huvudet neråt: 21 janu 2012

Nu lite fakta om bebis :

Bebisen är nu omkring 42 cm från huvud till tå och väger omkring 1,6 kg. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av "surfaktant" , som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning förlösas och bli tvungen att behöva andas utanför  livmodern.


 Öronen är nästan helt färdigutvecklade, både de yttre och de inre delarna, och bebisen kan höra din röst  som den också kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanlgia ljud.  Bebisen bildar också underhudsfett och hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget. Naglarna är så långa så att bebisen kan råka riva sig själv inuti livmodern.


Fakta om mamman:

Den övre delen av din livmoder är nu cirka 11 cm ovanför naveln, och din vikt har sannerligen ökat mellan 9-12 kg.  Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås.

 Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. . Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig.

 Det är också vanligt att man börjar få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmorden inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen . Det kan hjälpa att äta mindre måltider ,fast oftare !


Inget va de som dom nämner ovan har jag problem med, än så länge. Utan det är som vanligt foglossning och ischiassmärtor, som gör att jag har svårt att sova, kan inte gå längre sträckor, kan inte ligga för länge på ena sidan, kan inte stå för länge, svårt att böja mig. Yes you name it. ! Men så värt när bebis kommer. Can´t wait ! <3

Av maria - 13 januari 2012 16:44

Alla tjatar om fredagen den 13:de , och de som har hänt än så länge är väl att vi fått en parkeringsböter på 250kr. För att vi var några minuter sena efter att vi varit på Dagson (vårdcentralen i tusen år) eller ja okej , inte tusen år , men i 1 timme och 40 min !

 När hon ringde igår sa hon att det var bäst om jag kom till Drop in kl 14, då de inte är någon lång väntetid då, men de blev bara 10 min kortare än vanligt.

 tydligen så hade dom väldigt många akuta fall idag ! Sen när jag väl kommer in till läkaren så tar det 5 min, vilket de har tagit dom andra gångerna också. Såå jäkla drygt ! Men nu är det klart iallafall och jag fick sjukskrivning fram till den 15 mars, då bebis är beräknad till den 16:de mars. så de är skönt. Då är den delen avklarad. Nu ska de bara bli godkänt igen och grejjer. Men förhoppningsvis inga fler besök på Dagson på ett tag ! Peppar Peppar !!


Nu är vi hemma och snart kommer Erics bror på besök , sen ska man väl börja med maten snarrt någon gång.

Ikväll är de tänkt att bli kycklinggryta, men de kan nog bli något annat också.

Kanske Eric kan göra mat idag ?!


 Innan vi gick till Dagson så mötte vi upp Linda för en fika på stan. Var väldigt länge sen. Men när vi ska åka så mötte jag grannen, och tyckte att han kollade så konstigt, så när jag kollade ner på mina byxor, har jag en STOR spricka på cirka 10-15 cm mitt i grenen så man såg rätt in till trosorna. Haha. Sjukt , men sant !

Så fick gå upp till lägenheten , hämta nål och tråd, då vi redan var sena, och sen när vi kom till parkeringen fick jag börja med att sy igen lite snabbt ! :P Haha



Så lite fredag den 13:de känsla har man väl haft ;d Men nu blir de nog inge mer, ska hålla mig inne resten av kvällen ! ;)

Av maria - 12 januari 2012 19:31

Alldeles strax är maten färdig ! Spagetti och köttbullar ! Och jag är jättehungrig ! De ska bli såå gott.

 Ellie sover och imorgo nfår vi en liten sovmorgon, för sen ska vi träffa Linda för en fika och sen vidare till vårdcentralen för att få ett nytt sjukintyg. Har även ringt försäkringskassan så nu är allt klart !

 Tycker jag har varit rätt hurtig idag även om jag inte gjort så mycket. Men skönt att ha allt klart ^^


   

Av maria - 12 januari 2012 13:31

Nu är tv:n lagad, en kille som var typ i min ålder ( fast han såg ut som typ 16) var här och lagade den. Sen läspade han och pratade jättefort så jag hörde typ aldrig vad han sa för något :P Haha

Men nu är den fixat iallafall. Skönt ! Den bara slutade fungera för några dagar sedan. bara sådär, utan förvarning !

 Men tog bara några dagar att få den lagad så de är skönt !


 fick även ett samtal från vårdcentralen som jag väntat på . Ska dit imorgon på Drop in och få ny sjukskrivning. Så de enda jag har kvar nu att göra är att ringa försäkringskassan och berätta att jag får sjukskrivning istället frö havandeskapspenning !

 Men de får jag göra när jag kommer hem igen. Ska ju hämta Ellie strax och man vet aldrig hur lång tid såna samtal kan ta så lika bra att jag väntar en timme med att ringa.


 Men nu är nog mina chokladmuffins klara som står i ugnen ! Så måste ta ut dom !! Hörs senare :)

 

Av maria - 12 januari 2012 12:10

 Ellie åkte till dagmamman imorse, vilket hon alltid gör tisdag, onsdag, torsdag ! Efter det var de bara att åka hem ,fräsha till sig lite och sen åkte mot Vänersborg och MVC. Men gud så tråkigt väder att köra i . Pissregn, lastbilar som är i vägen , tanter som inte vågar köra mer än 65 på motorväger. Nej usch !

 När jag kom fram, ne då fanns det ingen parkering, NÅGONSTANS !!! Jag körde runt och letade och letade, och sen tillbaka till den första parkeringen, och som tur var så hade en bil åkt därifrån medans jag åkte runt och letade.Så lite tur kan man väl säga att jag hade.

   När jag kommer ner till MVC så möts jag upp av en annan barnmorska, Gunilla! Min älskade Marianne var ledig för hennes man hade gått bort "  :(   Tänk att de värsta ska drabba dom bästa ! :/ Usch !

 Men hon jag fick idag , var också bra. ( Fast ingen blir lika bra som min Marianne ;)  )

 Vi pratade , och tog blodtryck vilket var 105/65. Fick ställa mig på vågen, och hittils har jag gått upp 10 kg :( Och då är de cirka två månader kvar. Får hoppas att det inte blir mycket mera nu. Vi mätte magen, som växte så bra och lyssnade på bebis hjärta, som slog 145slag / minut ! Hon sa även att bebis nu låg med huvudet neråt !


 Eftersom jag har haft så mycket förvärkar så tyckte vi att det var lika bra att kolla min livmodertapp, så att den inte har börjat luckra upp ! Och de hade den inte, men den var inte hård heller, men de kunde bero på att jag är omföderska ! Med mina kramper på höger sida sa hon att det kunde vara ligamenten som kan göra så,  och att jag borde försöka vila.


 Jag är sjukskriven, har en förjävlig foglossning, en hemsk ischiasnerv på vänstersida av nedre delen av ryggen som kommer och går och gör jävligt ont. jag kan inget annat än att vila så mycket som det går, Men ändå så måste jag försöka röra på mig lite. Annars kommer jag bli stel som en tant, tjock som en flodhäst och bara allämnt lat. Och nej, de vill jag inte !

 Igår kväll blev de en liten kvällspromenad, och gud så gött de var att komma ut. Den blev inte lång , för de började göra ont såfort jag försökte få ut vagnen ur bilen ,men de blev en liten sväng iallafall. Man känner sig lite bättre då efteråt. Att man faktiskt gör någonting mer än att sitta inne .


 Barnmorskan frågade även hur min första förlossning var; och när jag berättade så sa hon att när jag känner att det är på gång på riktigt, så får jag inte tveka med att ringa förlossningen och säga att vi kommer in på en gång, då de gick så snabbt med Ellie. Men sen så vet man ju aldrig, de kan ju  ta längre tid denhär gången. Men vem vågar chansa ! Nej, jag vill inte bli den procent som inte hinner fram till förlossningen och får föda hemma eller i bilen !

Av maria - 11 januari 2012 19:15

idag fyller min älskade mamma år !! Grattis till dig  från oss :) <3

 

Av maria - 11 januari 2012 10:03

 Igår efter att jag hämtat Ellie hos dagmamman, så tänkte jag att hon skulle få åka lite mer pulkla än vad hon fick göra på förmiddagen, så hon hade fått åka lite mer än 5 min :P

 Men de gick väl sådär, hon somnade hon direkt när jag satt henne i bilen, hon sov när jag tog ut henne ur bilen, hon sov påväg upp till lägenheten , när jag satt ner henne på golvet och när jag klädde av henne overallen, halsduk , skor mm. Haha

 Hon var trött vill jag lova. Och jag som hade hade fått feber runt lunch, var också rätt slut. Så vi la oss i soffan och sov ungefär i 2 timmar. Mycket skönt vill jag lova.


 Sen kom Eric hem runt 18.00 någon gång , och då tog han hand om Ellie medans jag låg och mådde dåligt i soffan och hade ont.

 Det gjorde så ont i bäcken och i ischiasen i ryggen så jag ville bara lägga mig på golvet och gråta och somna och inte vakna på evighet " :/


Men varje dag är en dag närmare förlossning och jag hoppas att allt detta kommer försvinna inom en snar framtid när bebis har kommit. Man orkar inte med de hur länge som helst.

 Sen får man höra att de kan sitta i i minst ett år efter ! Peppar peppar ! Jag hoppas innerligt att jag inte är en av dom !



Av maria - 10 januari 2012 10:39

Jag vaknade 04.40 imorse av världens smärta på höger sida vid magen. Vaknade av att de gjorde ont när jag skullevända på mig. Jag blev livrädd, väckte Eric. Men de fanns inte mycket han kunde göra. Jag bara låg där och kved och visste inte vad som hände, vilket ger mig lite panikkänsla.

 jag vågade inte röra på mig, för trodde att bebis inte mådde bra. Men sen kom jag på att jag kanske borde försöka vända sida för om bebis inte mådde bra så måste de ju vara när jag låg som jag gjorde. Men de tog väldigt lång tid innan jag vände på mig.

 Sen vågade jag inte somna om förrens jag kände att bebis rörde sig.

Så de var riktigt jobbigt faktiskt, men ska till MVC på torsdag , så ska prata med henne då.


 Igår tvättade jag dom flesta bebiskläderna, så nu är det klart att packas ner i BB-väskan. La även in de vi inte ska ha med oss i byrån. Kändes lite konstigt faktiskt. Att det ska komma en till. Men ändå så när man såg dom små söta kläderna så kan man inte låta bli att bli varm inombords.

Tänk när Ellie var så liten,    

Och nu är hon inte så liten längre , nu är hon ju 15½ månad ! Så sjukt vad tiden går fort. Ska bli riktigt mysigt med en sån liten till. Och ska bli så roligt att se hur Ellie reagerar, men jag tror nog inte att det kommer bli några större problem, eller jag hoppas rättare sagt . Men hon kommer nog tycka att det är riktigt roligt tror jag faktiskt !


 Igår efter att jag och Ellie varit och handlat, hade jag så sjukt ont så jag visste inte vart jag skulle ta vägen. Och efter jobbet skulle Eric till garaget. Jag ville inte be honom vara hemma och hjälpa mig, han måste ju få något gjort där borta också , sen har han ju varit hemma  i lite mer än 2 veckor.  Och som tur var så kom Eric hem efter att vi handlat, så han packade upp alla varor och bytte på Ellie och grejjer, sen skulle hon bara ha kvällsmat och sen sova. Så de gick rätt bra ändå :)

 Men jag trodde seriöst att min kropp inte skulle orka hålla mig uppe . Att benen bara skulle vika sig och att jag  skulle ramla omkull och inte komma upp igen! Jag hatar dom dagarna , man kan inte göra någonting, känner sig totalt handikappad och man ska bara ligga ner.


 Men men , nu ska jag snart hoppa in i duschen och sen lägga mig och bara vila , vila och vila tills jag ska hämta Ellie sen runt 14-14.30 "


Höres senare ! :)

Presentation


Hej och välkomna till mitt liv ! Enjoy !

Omröstning

Hur gammal är du som läser min blogg?
 10-15
 15-20
 20-25
 25-30
 30-35
 35-40
 40-45
 45-50

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4 5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards